Sunday, February 22, 2009

ÉGI BÁRÁNY

A hatvanas évek végém Kővágóőrsön forgatunk Jancsó Miklóssal. Égi bárány a film cime, főszereplők Daniel Olbrinsky és Madaras József. Esténként a Marina szállóban Balatonfüreden kellett volna megszállnunk. Bár ott lakik a stáb, alvásra nem sok idő maradt.
Nagy csapat ez még Pintér Georggal, Grünwalsky Ferivel és Kende Jánossal. Kitüntetés ebbe a stábba bekerülni. Én is annak vettem, megfelelő alázattal, a Mesterre való rácsodálkozással. Itt születtek, helyesebben itt is születtek új dolgok, a hosszú snittek mozija lett a ,,bárány,,. Külön kazettát kellett a Bajusznak (gyártásvezető) rendelni amibe belefért 20 percnyi anyag. Amikor a müszakkal megbeszéltem a teendőket azt hittem keresztűlszúrnak a szemükkel. ,,Itt, ebben a nádasban akar a Jancsó 1 km fhartsint? - mozdonyt nem akar rá?,, kérdezte a főnök. De aztán csak meglett. Erről vettük fel, hogy Olbrinsky ,,csak ül,, a tó közepén a csónakban. Nem tartozik Jancsó sikerfilmjei közé, de nekem a legszebb marad.
Esténként ültünk a Marina halljában és vodkázgattunk. Ládában állt a vodka. Az üvegek ürülgettek, a hangulat nőt, Jancsó csendesen ült, halkan beszélt. Mindig halkan beszélt s ezzel mintegy kikényszeritette, hogy rá figyelj, s te meg igyekszel, ne hogy lemaradj valamiről. Kosaras Vilmos alias Pufi mondta mindig egyszuszra a nevemet. Rá 20 évre Kisvárdán állt a szinpadon és ott is igy egyszuszra kimondva hivott a szinpadra.
Szóval ültünk a Marinában és egyszercsak elkezdett énekelni...
Alsónyéken megépült a vasút, Megjött rajta Garibaldi, Kossuth Meghozta a nemzeti lobogót Megállj német szűk lesz a bugyogód...
S mi énekeltük, egyre jobban énekeltük. Kimentünk hajnalban a partra és bementünk a vizbe, ki mesztelenűl, ki ruhástúl. Valahonnan került a forgatáshoz használt ködgyertyából is hogy eltakarjon bennünket a szálló vendégei elől és önfeledten tüntettünk ......megállj ruszki szűk lesz a bugzogód - szólt halkan és fortéban az eredeti... Pedig el se lehetett képzelni... de Jancsó a nagy szugerátor az eredetit énekelte. Mégis üzenet volt a hangjában. Ez az üzenet volt a Szegénylegényekben, a Csillagosok katonákban, a Fényes szellőkben és sok más Jancsó filmben.
Ma 85 éves Jancsó Miklós.
Drága Miklós, kedves Mester! A Te ateista Istened adjon Neked minden jót. Barátsággal és soha nem múló szeretettel alias Pufi

No comments:

Post a Comment