Monday, March 2, 2009

Öcsi, Öcsi bácsi


2006. november 17.
Egy apró barna doboz, amit Néprádiónak hivtak harsogot a Tanácsháza ablakában és az 1950-es évet irtuk. Puskás elszaladt középen, kissé kisodródott balra majd rádőlt a labdára lőtt és goooól – mondta Szepesi. Öcsi, Öcsi, de szép volt. Betéve tudtam az aranycsapat felállitását, Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor… Fogalom volt. Ma is az. 1952-ben olimpiai bajnok a Magyar csapat. 1954 Világbajnokság. Kikapunk a németektől. Ezüst érem s tragédia egyben.

Mi örömünk volt a Rákosi érában? Focisták akartunk lenni. Puskás Öcsik, sztárok. Sztárok, kivételezett emberek… 1956 a fele Aranycsapat kint maradt. Öcsi a Real Madridba kerül… Rövid pár év s a már nem éppen fiatal Puskás világsztár lett. A legismertebb Magyar. Puszkasz.
********



1985-ben Püski Sanyi bácsi New Yorkból csenget. Kell a Puskás? A kérdés is sértő, hát hogyne. Hámori Tibi Puskás-könyvét mutatjuk be Öcsi személyes részvételével. Hámori mellett még Kárpáti Gyurika tartozik a csapatba. Izgatottan készülök, gyermekkorom bálványa lesz a vendégem. Jaj Istenem… de izgi!
Áruljuk már a jegyeket. Izgatott a város (Toronto) és jönnek a kérdések: Mit fog csinálni? 11-eseket fog rugn I a szinpadon? Tényleg mit fog csinálni – kérdi a nejem. Mit fog csinálni, mit fog csinálni… tényleg mit fog csinálni.

Várjunk csak ez nem is olyan egyszerű. Közben meghivtuk a Gyenge Valit, aki olimpiai uszóbajnok, s a nejem meghallotta, hogy Burlingtonban él Sir Stenley Mattwes az angol jobbszélső a 6:3-as meccsből. Ott leszek Madam – mondta a nejemnek a telefonba. De akkor is kell valami műsor. Énekesek, gitáros énekes, muzsikusok…
Megcsinálom a szinpadot egy TV talk show mintájára és kérdezek, beszélgetek. Az első részben mindenki végez csak az Öcsi marad a II részben. A szünetben kérdéseket lehet papiron bedobni egy dobozba, azokat szortirozom és a II rész Öcsié és az enyém, majd felhozom a Gyenge Valit a szinpadra és ott áll a dr.Kárpáti György és Öcsi, három Helsinki olimpiai bajnok és szól a Himnusz (jönnek a könnyeim) majd felhivom a szinpadra Sir Stenleyt összeölelkeznek és lemegy a függöny.
Frenetikus siker. Öcsi nagyszerű show sztár.

***********
Másnap megyünk Montreálba. Ketten ülünk a kocsiban. Oda is 7 vissza is 7 óra összezártság. Vallatom Öcsit. Egy ideig csendben válaszolgat, de amikor oda értem, hogy azt mondják eladtátok a világbajnoki döntőt a németeknek, villámokat szórt a szeme. Hülyék – üvöltötte – hát ki az Isten tudta volna eladni. Akkor már többszörös Magyar bajnok, európa bajnok, olimpiai bajnok voltam, hát ki tudta volna kifizetni a világbajnoki érmet? Csendben maradtam. Tovább nem kérdeztem, csak szép csendben nyomtam a gázt és a felhők fölött jártam, hogy a világ egykori legnagyobb focistááját utaztatom.
*************
S most Öcsi elment. Kifutott a galaxies nagy zöld gyepére és 11-eshez teszi le a labdát. Nekifút, lő és goooooóóóól – üvölti Szepesi.

No comments:

Post a Comment